​Результати експерименту з його старту 14.08.2019 та станом на 14.10.2019

За період з 14.08.2019 задля реалізації експерименту “Геоінформаційна система моніторингу, аналізу та оцінки конфліктів” («ГІСМАтаОК») було зроблено наступні кроки, що описані нижче по тексту. Та наведена також аналітика конфліктів, які були намоніторині «ГІСМАтаОК».

(1) Розроблено та погоджено з представником ПРООН опитувальник “Геоінформаційна система моніторингу, аналізу та оцінки конфліктів”, що має застосування збору даних з наступних джерел:

  1. повідомлення локальних експертів-аналітиків про конфлікти в цільових громадах;
  2. повідомлення від пересічного населення про конфлікти в громадах Донецької та Луганської областей;
  3. моніторинг відкритих джерел, щодо виявлення конфліктів в громадах Донецької та Луганської областей.

(2) Розроблений опитувальник надано експерту по роботі з веб-ресурсом задля впровадження його в роботу ресурсу.

(3) Розроблено та погоджено з відповідальним спеціалістом Програми ООН із відновленн ята розбудови миру (UN RPP) та його громадськими радниками  з числа членів Консультаційної групи з питань соціальної єдності при  UN RPP, опитувальник “Первинний зріз конфліктності громад”.

(4) З 15/08/2019 по 17/08/2019 проведено базове навчання зацікавлених експертів-аналітиків, 15 осіб. Під час навчання експерти-аналітики отримали базові знання щодо визначення та оцінки конфлікту; навички роботи з веб-ресурсом та загальні знання щодо роботи «Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки і вирішення конфліктів».

(5) Також було проведено «Первинний зріз конфліктності громад», який допоміг виявити громади, які найбільш схильні до конфліктів.

(6) В період з 15/08/2019 — 08/09/2019 за допомоги мережі локальних експертів-аналітиків (13 осіб) проведено збір даних за для наповнення “Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу та оцінки конфліктів”. Всього надійшло 42 повідомлення про конфлікти, всі вони були оцінені на відповідність терміну «конфлікт», перевірені на медіабельність експертом-медіатором та передані експертам веб-ресурсу для нанесення на мапу. Також, ті ситуації, що були визначені аналітиками як «конфлікти» були перевірені на згадування в ЗМІ та соціальних мережах. Таким чином, після аналізу та усіх перевірок, на мапу веб-ресурсу було нанесено 16 конфліктів.

Зважаючи на пасивність локальних експертів-аналітиків з кожним було проведені телефонні консультації, щодо заповнення опитувальника та подальшої роботи. Визначено, що за необхідністю, будь-який локальний експерт-аналітик, що проходив відповідне навчання UN RPP, має можливість отримати консультацію за телефоном.

(7) За визначений період, проведено роботу щодо корегування опитувальника, визначені терміни подачі даних для нанесення на веб ресурс.

Таким чином, остаточна версія опитувальника зшита в кнопку «Повідомити про конфлікт», нажав якою на ресурсі відкривається остаточна версія форми https://ru.surveymonkey.com/r/YTNSKSJ, за якою можна подати інформацію про конфлікт «ГІСМАтаОК» в http://dialog-ua.org/, після чого дані по наявності та уточнення щодо конфлікту поступають  відповідальному від UN RPP, та після перевірки попадають на сам веб-ресурс та мепінгуються. 

Аналіз отриманих даних

В період з 15.08.2019 по 14.10.2019 за допомоги опитувальника, що розташований на веб-ресурсі “Геоінформаційна система моніторингу, аналізу та оцінки конфліктів” було зібрано 42 перевірених повідомлення про конфлікти в громадах Донецької та Луганської областей:

— локальні експерти-аналітики — 39 повідомлень;

— пересічне населення — 3 повідомлення;

— моніторинг — перевірка отриманих повідомлень у відкритих джерелах — 42 випадки.

Сфери виявлених конфліктів відсотковий показник
Житлово-комунального господарства, соціальних питань (доступ до житла, землі, санітарно-екологічних стандартів, ОСББ тощо) 14,5
Безпеки життєдіяльності людини та щодо діяльності правоохоронних органів 8,7
Архітектури та містобудування 7,2
Створення та сприяння посиленню спроможності територіальних громад 7,2
Зайнятості населення та ринку праці, грошових доходів населення та заробітної плати 7,2
Політичні 7,2
Відносин власності (на землю, будівлі та ін.) 5,8
Ідеологічні 5,8
Інформаційної та комунікативної політики 5,8
Транспорту та зв’язку 4,3
Управління об’єктами комунальної власності 4,3
Бізнес-конфлікти (бізнес-середовище, у сфері підприємництва, внутрішньої торгівлі та сфери послуг, у т.ч. захисту прав споживачів) 4,3
Соціального та пенсійного забезпечення, надання соціальних послуг (пільг, виплат, надання статусу осіб з інвалідністю та ВПО тощо) 4,3
Реформування відносин власності 2,9
Сфери культури 2,9
Інше 7,2

                                      

773
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...