Запуск та коригування пілотного експерименту створення системи моніторингу конфліктів

Запуск та коригування пілотного експерименту створення системи моніторингу конфліктів

24-26 липня 2019 року відбулась зустріч членів Консультаційних груп (радників) з питань соціальної єдності Донецької та Луганської областей в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру (далі скорочено UNRPP).

Програма зустрічі цього разу в основному була присвячена темі «Обговорення пілотного експерименту створення системи моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення конфліктів та інших поточних питань роботи консультаційних рад: результатів та перспектив»

Як звісно, у рамках реалізації пілотного експерименту — «Впровадження практик ефективного вирішення конфліктів через створення постійної геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки і вирішення конфліктів» в Луганській області, Консультаційним групам відведена дуже важлива роль щодо забезпечення публічності експерименту та експертного визначення пріоритетів для подальшого визначення інтервенцій вирішення конфліктів в громадах. Нагадаємо, що сама ідея вищезазначеного експерименту належить Консультаційній групі (радників) з питань соціальної єдності Луганської області. Бо, частина радників вже була навчена та має досвід роботи з конфліктами та готова для консолідації зусиль, а також прийняття участі в організації системної роботи по впровадженню різноманітних методик «примирення» на практиці (фасилітації діалогів, ін., в т. ч.- ненасильницьке спілкування, аргументаційні переговорні техніки, дебати, медіація http://ndo.lg.ua/news/140-v-luhanskiy-i-donetskiy-oblastyakh-na-desyatok-rehionalnykh-mediatoriv-stalo-bilshe.html, тощо). Звісно, використання цих методик робить подальшу організацією процесу вирішення конфліктів та організації адвокасі компаній та, особливо, компаній захисту прав малозабезпечених груп громадян, більш ефективною. 

На зустрічі цього разу спочатку слухали презентації напрацювань радників з двох областей щодо їх роботи за напрямком «соціальна єдність» в цілому в партнерстві з UNRPP.

Про це детальніше писали тут: http://ndo.lg.ua/news/232-hromadski-konsultatsiyi-radnykiv-z-pytan-sotsialnoyi-yednosti-donetskoyi-ta-luhanskoyi-oblastey-.html

Однак, більша частина зустрічі була присвячена презентаціям та напрацюванням експертів щодо впровадження експерименту «Впровадження практик ефективного вирішення конфліктів через створення постійної геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки і вирішення конфліктів» та його обговоренням з радниками.

Так, Ганна Борова, спеціалістка з питань примирення та соціальної єдності Програми ООН із відновлення та розбудови миру, представила загальну концепцію пілотного експерименту щодо створення системи моніторингу, аналізу та вирішення конфліктів та наголосила про інші робочі плани, пов’язані з цією темою роботи.

Світлана Петрова, міжнародна медіаторка, консультантка Програми ООН із відновлення та розбудови миру, представила частину експерименту щодо створення регіональної мережі посередників в сфері вирішення конфліктів, медіації, фасилітації та діалогу. Під час свого виступу вона зосередилась на видах та плануванні інтервенцій у конфлікт.

Присутні обговорили, де можуть бути залучені радники Консультаційних груп (радників) з питань соціальної єдності Донецької та Луганської областей в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Андрій Мітяєв, спеціаліст з комунікацій Луганської облдержадміністрації, консультант у сфері інформаційних проектів та GR&PR, експерт з розвитку громадянського суспільства, розповів про створення веб-ресурсу, який буде відображати реалізацію пілоту. Бета версія веб-ресурсу вже з’явилась в мережі Інтернет -  http://dialog-ua.org/. Присутні висловили варіації та думки щодо його покращення.

Радників цього разу порадувала своєю присутністю Наталія Міріманова, поважна міжнародна експертка-практикиня в області трансформації конфліктів та миротворчості https://zn.ua/internal/mezhdunarodnyy-ekspert-po-razresheniyu-konfliktov-natalya-mirimanova-ukraina-ni-v-odnoy-iz-mezhdunarodnyh-instituciy-ne-dokazala-chto-rossiya-agressor-eto-dolzhno-byt-ispravleno-_.html. Наталія має більш ніж двадцятирічний досвід роботи в конфліктних регіонах Південного Кавказу і Центральної Азії, Молдови, Росії, України, країн колишньої Югославії та Східної Європи (м. Брюссель), яка прочитала присутнім лекцію на тему «Системи раннього реагування / Early Warning Systems» та зробила з присутніми вправу по визначенню конкретних конфліктів.

Бурхливу дискусію влаштували радники з приводу необхідності запровадження на Сході «Системи раннього реагування» та однозначно висловились щодо розширення існуючого експерименту з урахуванням цього підходу. 

Вирішили, що експертам та радникам, які залучені до цього експерименту, тепер якомога швидше слід скоригувати напрацювання згідно зауважень цієї зустрічі та організувати профільну зустріч для презентації роботи та онлайн-системи моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення конфліктів представниками громад — партнерів Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Тому, що саме їм, також буде відведена особлива роль у запровадженому експерименті. 

Далі буде.

Зустріч членів консультаційних груп (радників) з питань соціальної єдності Донецької та Луганської областей проводиться в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Швеції та Швейцарії.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

17:45
244
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...