В Луганській ОДА обговорили створення системи моніторингу, аналізу, оцінки, вирішення конфліктів

В Луганській ОДА обговорили створення системи моніторингу, аналізу, оцінки, вирішення конфліктів
Круглий стіл за участю представників ПРООН, Департаменту масових комунікацій, громадськості пройшов 11 квітня в Луганській обласній державній адміністрації – обласній військово-цивільній адміністрації.

Круглий стіл за участю представників ПРООН, Департаменту масових комунікацій, громадськості пройшов 11 квітня в Луганській обласній державній адміністрації – обласній військово-цивільній адміністрації.

Радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності Ганна Борова розповіла присутнім про плани реалізації пілотного проекту створення регіональної геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення соціальних конфліктів в громадах Луганської та Донецької областей. За словами Гани Борової проект буде складатися з трьох великих етапів:
1) формування регіональної мережі фахівців, навчених ефективним способам вирішення соціальних конфліктів;
2) розробка онлайн-сервісу «Геоінформаційна система моніторингу соціальних конфліктів» з картуванням наявності конфліктів, аналізу виявлених конфліктів, створеною експертною групою, яка буде визначати пріоритетність та механізми вирішення конфліктів, розробляти рекомендації по інтервенціям їх вирішення;
3) третій – можливо це вже буде етап комерціалізації послуг регіональних посередників на базі їх регіональної інституції з впровадженням відповідного курсу навчання під назвою «Ефективні види вирішення конфліктів» (діалоги і фасилитация, медіація і переговори та інше).

Загалом дискусія на цьому круглому столі пройшла в дуже конструктивному руслі. Представники громадськості, які вже декілька років зламаються медіацією конфліктів висловили зацікавленість щодо участі в реалізації цього пілотного проекту та зазначили, що налагодження соціального діалогу між владою та громадами, між різними соціальними групами всередині громад неможливо без аналізу, оцінки та професійно визначених інтервенцій по їх вирішенню, особливо поки не зрозуміло хто на регіональному рівні зможе це робити професійно, бо навчань було вже дуже багато організовано з цього напрямку різними міжнародними організаціями.
Учасники дискусії зазначили, що реалізація цього, поки експериментального проекту, буде сприяти соціальній єдності та згуртованості в громадах, що стане запорукою їх сталого розвитку у майбутньому.

Слід зазначити, що ця ініціативи вже презентувалась Романом Власенко — членом Консультативної ради з питань соціальної єдності при ПРООН на засіданні Громадської раи при Луганській облдержадміністрації 25 березня та отримала підтримку та визвала купу позитивних емоцій у учасникі засідання. Слід також зазначити, що сама ідея створення такої системи виникла за підсумками Школи медіаторів, де проходили навчання радники Консультативної ради з питань соціальної єдності при ПРООН та про яке ми вже писали тут: 

http://ndo.lg.ua/news/140-v-luhanskiy-i-donetskiy-oblastyakh-na-desyatok-rehionalnykh-mediatoriv-stalo-bilshe.html

http://ndo.lg.ua/news/107-shcho-ye-take-mediatsiya-ta-dlya-choho-vona-potribna.html

Тому, це ще одне підтрвердження того, що такі навчання не проходять дарма та за їх підсумками народжуються цікаві креативні ідеї, що стануть, сподіваємось корисними Громадськості Луганщини.

09:15
202