Відбулась діалогова зустріч з питань розробки регіональної програми розвитку громадянського суспільства в Луганській області.

Відбулась діалогова зустріч з питань розробки регіональної програми розвитку громадянського суспільства в Луганській області.

15 листопада 2021 року відбулась діалогова зустріч за участю представників Луганської облдержадміністрації, районних державних адміністрацій, представиників юстиції та громадських лідерів, які входять до складу Консультативної ради з питань соціальної єдності при Програмі ООН із відновлення та розбудови миру. Програма зустрічі була присвячена розробці регіональної програми розвитку громадянського суспільства в Луганській області.

На початку зустрічі обговорили вихід Указу Президента № 487/2021 «Про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки», деякі напрацювання присутніх та певні ідеї щодо залучення громадських діячів на етапі розробки регіональної програми.

Зазначили ряд зауважень до процесу розробки документу, щоб він не перетворився в чергову формальну програм, у яку будуть просто переписувати зі звітів громадських організацій та звітувати.

Присутня на засіданні експретка КРСЄ, Олена Козлюк зазначила: «Важливо оцінити акценти та зрозуміти як залучати активних учасників. Щоб стратегія мала бажаний результат. Усі пишуть багато стратегій, але не усі впливають на кінцевий результат, не на всі ініціативи є ресурси. Необхідно зрозуміти які є очікування від документу. Без ресурсів не може бути результату. Можливо щось необхідно реорганізувати, передивитись. Треба враховувати партнерів, результативність. Чи можливо досягти того, чи іншого результату. Є певний запит на фінансову стійкість і треба шукати партнерів які будуть спроможні спільно реалізовувати стратегію, вносити свій вклад, співпрацювати з міжнародними партнерами».

Заступник Департаменту масових комунікацій Луганської облдержадміністрації, Андрій Зайцев коротко розповів про проект Регіональної програми та зазначив: «Попередня Програма фактично була реалізована на 50% в Україні та на 75% в Луганській області. Процедура участі включає в себе громадське обговорення проектів бюджетів та проведення виїзних зустрічей представників у територіальних громадах. Такі кроки мають забезпечити безпосередню взаємодію влади та громади. Крім цього планується запровадження конкурсів, як головного інструменту підтримки ОГС. Конкурс має включати в себе питання інклюзії, соціального підприємництва, забезпечення сталості ОГС, тощо. Загальна сума фінансування складає двісті тисяч гривень на рік, при цьому має бути співфінансування у розмірі 15 відсотків. В першу чергу така підтримка має іміджевий характер та має стати стимулом у соціально-економічному розвитку та залучення міжнародних донорських організацій. При цьому бюджет участі є найбільш перспективним інструментом співпраці між ОТГ та громадою. В подальшому такі ініціативи зможуть забезпечити розвиток громад і ми повинні думати як популяризувати та зробити більш ефективним цей інструмент».

Ганна Борова, спеціалістка Програми ООН із відновлення та розбудови миру, навела приклади новітніх форматів роботи по залученню громадськості до публічних обговорень, нових форматів заходів, що популяризують інклюзію, безбар'єрність, волонтерство, залучають до співпраці з дорослими молодь, та за принципом рівний рівному  в сучасних форматах заходах (вуличний, онлайн, тощо) і даже в ситуації з COVID доносять різні сучасні тренди, що підвищують соціальну активність різних груп. Зазначила, що саме регіональні програми повинні включати різні аналітичні, мотиваційні і промоційні заходи для стимулювання розвитку необхідних сфер та подальшої підтримки та розповсюдження розпочатих впливових експериментів міжнародних установ в контексті реформ.

За підсумками засідання визначилися з чотирма стратегічними напрямками та деякими стратегічними завданнями через фасилітовані інтерактивні вправи. Заповнили заздалегідь підтотовлені онлайн опитувальні форми та вирішилиза підсумки обговорення та узагальнення результатів опитувальних форм оформити у вигляді пропозицій до документа регіональної програми та включити до проекту документу регіональної програми.

Зустріч в змішаному форматі допомогали організувати та фасилітувати посередники ГІСМАОВК. 

23:20
265
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...