Підсумки роботи ГІСМАОВК у 2021 році та подальші плани

Підсумки роботи ГІСМАОВК у 2021 році та подальші плани

Як привітання з  прийдешніми новорічними святами, підводимо підсумки минулого, дуже не простого року роботи команди Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення конфліктів (скорочено - ГІСМАОВК), діяльність якої в 2021 році періодично підтримувалась Програмою ООН із відновлення та розбудови миру та донорами: Європейським Союзом, Урядами Нідерландів, Швейцарії та Швеції. 

Яка і продовжуватиме роботу з метою запровадження обґрунтованої адвокації спільности спеціалістів для забезпечення участі в плануванні миробудування та відновлення та яка продовжую працювати публічно у вигляді цього ГІСМАОВК ресурсу www.dialog.ua.org.

Слід нагадати, що щорічно на платформі оголошуються відкриті конкурси на навчання:

  • аналітиків системи – це «Методи збору, аналізу та опису конфліктів для аналітиків ГІСМАОВК» та триденний оффлайн курс “Нові інструменти аналізу та моніторингу конфліктів, міжнародна практика раннього виявлення, реагування та попередження конфліктів”;
  • посередників системи – «Медіація. Базовий курс» (90 годин) та послідуючу організацію для випускників цього курсу вже спеціалізованого курсу «Переговори, медіація, Фасилітація діалогу для вирішення проблемних питань та конфліктів» (40 годин).

Також на платформі діє постійна експертна рада та рада НГО з числа компетентних та політично незаангажованих членів Консультативної ради з питань соціальної єдності  для голосування за пріоритети ситуацій, що мепінговані як проблеми та конфлікти і повинні бути в першу чергу включені в роботу посередників системи.

Таким чином, на сьогодні на платформі задіяно та працє 91 особа (62 жінки та 29 чоловіків). У 2021 році платформа розширила свою роботу на Запорізьку область). Таким чином на платформі ГІСМАОВК всього працюють:

    • аналітиків — 41 представник, з яких 12 (ж — 8, ч — 4) – з Луганської, 16 (ж — 11, ч — 5 ) – з Донецької та 13 (ж — 10, ч — 3) — з Запорізької областей України.
    • посередників — 36 осіб (27- жінок та 9 чоловіків), з яких представників Донецької області – 9 осіб (ж — 9, ч -0 ), Луганської – 14 осіб (ж-8, ч -6 ) та Запорізької — 13 осіб (ж -10, ч — 3).
    • 14 радників та експертів (6 — жінок – та 8 – чоловіків, 7 – з Донецької та 8 – з Луганської областей).

    У радників працює окрема веб платформа http://advisers.ndo.lg.ua/, куди можна подати на обговорення та для отримання аналітичних висновків, порад та консультацій, будь-які документи та пропозиції.  

    За 2 роки роботи системи ГІСМАОВК з моменту її створення, на платформу надійшло 546 повідомлень, 431 повідомлення від локальних аналітиків системи та 115 повідомлень від вільних користувачів. Загалом 546 повідомлень з 3-х областей, з яких 227 стосувались Луганської області, 275 – Донецької та 44 — Запорізької областей. 147 конфліктів пройшли перевірку на медіабельність та мепінговані на платформі публічно, з яких по 44,2 відсоткам – проведені заходи з врегулювання, 30.2 відсотки – знаходяться в процесі вирішення та 25,6 відсотків – залишаються актуальними.

    За спостереженнями аналітиків ГІСМАОВК, найбільш проблемними й зараз залишаються сфери ЖКХ, управління комунальної власності, екології, архітектури та містобудування. Біля 60 відсотків конфліктів, де сторона конфлікту – орган влади.

    Станом на 01.12.2021 на мапі веб ресурсу мепінговані 155 проблем, що потенційно можуть перерости в конфлікти, за якими ведеться аналітичне спостереження.

    Посередниками системи ГІСМАОВК в 2021 році проведено аналіз пріоритетних за підсумками голосування 86 конфлікт-кейсів. По яким підготовлено 80 експертних висновків, проведено 42 діалогові заходи та 20 експертних зустріч, в яких прийняло участь 463 особи (158 чоловіків в та 304 жінки) та з яких врегульовано 87 конфліктів. Оскільки особливість діяльності ГІСМАОВК – це групова робота та групові діалогові заходи, в роботу над цими конфлікт-кейсами було залучено біля 80 відсотків членів всієї мережі посередників ГІСМАОВК.

    Слід зазначити, що в 2021 ми маємо значне законодавче підґрунтя організації роботи з посередництва — медіаторів та фасилітаторів діалогу, та експерти ГІСМАОВ приймали участі в публічних обговореннях цих нормативно-правових актів, а саме:

    • Закон України «Про медіацію» (№ 3504) від 16.11.2021
    • Указ Президента України Про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки (упровадження в діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування інструментів діалогу як підходу до вирішення чутливих питань, розв'язання конфліктів тощо);
    • Розпорядження КМУ «Стратегія інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року» (проведення циклу національних заходів щодо культуридіалогу, соціальної згуртованості, безбар’єрності та багатофункціональності культурного простору; посилення міжрегіональної співпраці, реалізації програм та заходів для молоді, спрямованих на сприяння соціальній згуртованості, зміцнення національної єдності та культури миру за допомогою тематичних заходів у рамках діалогу та спільних дій);
    • Розпорядження КМУ «Стратегія економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року»«4.2.7. Захід — розбудова ефективного врядування в громадах Донецької та Луганської областей (запровадження у громадах різноманітних форм безпосередньої демократії (громадські обговорення, громадські ініціативи, звернення та запити громадян, електронні петиції, консультативно-дорадчі органи, діалогові платформи тощо). Застосування бюджету участі як інструменту прямої демократії сприятиме участі громадян у прийнятті рішень з розподілу бюджетних коштів).
    • Тому, робота загалом всіх спеціалістів системи ГІСМАОВК (аналітиків, радників та експертів, посередників) є доволі актуальною у теперішній час завдяки унікальності зорганізованого та відшліфованого за 2019-2021 роки експерименту по створенню системи ГІСМАОВК в рамках роботи Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

      Загалом система виправдала очікування та заслуговує на подальшу імплементацію на вся області України. Цей факт вже підтвердили представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які ознайомилися з результатами роботи ГІСМАОВК на поки що єдиній публічний конференції партнерів ГІСМАОВК, яка проходила  3-6 грудня під назвою: «Чи потрібен діалог громадам та як професійно працювати з конфліктами: досвід спеціалістів ГІСМАОВК та партнерів» в Святогіррі.

      За підсумками конференції позитивні відгуки щодо діяльності ГІСМАОВК в цілому отримані від вісх учасників заходу – це 136 осіб учасників конференції. Серед яких, були і представники влади Луганської області – 5 осіб з Міловської, Новоайдарської, Сєвєродонецької територіальних громад, 5 представників Луганської ОДА та Міністерства регінтеграції та окупованих території України, і представники влади громад Донецької області — 3 особи з Мангушської та Торецької тергромад, 63 представники громадських організацій Луганської області та 40 — Донецької і 19 – Запорізької областей.

      Слід зазначити, що громадські організації та їх представники, що мають професійні навички посередництва та практику роботи в системі ГІСМАОВК в Східних областях України поступово доєднуються до спільноти практиків та її спеціальної організованої платформи http://mediators.dialog-ua.org/. І тепер їх кількість повинна збільшитися практиками з Запорізької області, за підсумками роботи по імплементації ГІСМАОВК в Запорізьській області. Та поки додатково в підтримку системи ГО «Фундація „Простір“ запровадила окремий проєкт та його конкурс „Громади-партнери для співпраці  по створенню  механізмів взаємодії зі спеціалістами ГІСМАОВК“, тому спішіть подавати свої громади на участь в роботі цього цікавого та корисного інструменту. 

      Далі буде, обов'язково.

      З наступаючим Новим Роком та Різдвом Христовим! 

15:40
327
RSS

Дуже дякую команді за цей рік! Хай все збувається! З найкращими побажаннями вітаю команду зі святами та бажаю успіхів!  

Завантаження...