Публікація посібника "ГІСМАОВК: опис упровадження системи за досвідом роботи 2019-2023 років"

Публікація посібника "ГІСМАОВК: опис упровадження системи за досвідом роботи 2019-2023 років"

Посібник описує методологію роботи експертної ради системи, аналітичної, технічної та посередницької складової ГІСМАОВК. Також він описує приклади конфліктів, регульованих шляхом медіації та фасилітації діалогу.

Цей посібник підготовлений зусиллями команди ГО «Центр права та посередництва» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні межах Програми ООН із  відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та Уряду Королівства Нідерландів.

Посібник може бути корисним для академічної спільноти, представників і представниць органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства, міжнародних організацій, громадських активістів і будь-яких інших фізичних та юридичних осіб, зацікавлених у врегулюванні конфліктів у громадах мирними способами.

Автори висвітлили досвід роботи ГІСМАОВК з 2019 року й донині, зібрали й узагальнили матеріали ГІСМАОВК, над якими працювали команди системи, і висловлюють щиру вдячність кожному та кожній, хто долучився до цього процесу, за щоденну й віддану працю на користь українських громад.


Авторський колектив:

Андрій Мітяєв, технічний спеціаліст, співавтор ГІСМАОВК

Галина Боженко, соціологиня, співавторка ГІСМАОВК, координаторка Мережі аналітиків і моніторів ГІСМАОВК

Світлана Петрова, медіаторка, співавторка ГІСМАОВК, координаторка Мережі посередників ГІСМАОВК, голова правління ГО «Центр права та посередництва», директорка Інституту медіації та фасилітації України

ПЕРЕДМОВА

Підготовка цього посібника завершилася під час повномасштабної війни в Україні. Попри активні бойові дії, інструменти Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу та вирішення конфліктів (далі – ГІСМАОВК) підтвердили свою ефективність.

Вкрай важливо для побудови і зміцнення зв'язків у громадах, довіри громади до влади, інклюзивного своєчасного врегулювання чи трансформації конфліктів за участі всіх акторів та стейкголдерів вкрай важливо використовувати в роботі з проблемними й конфліктними ситуаціями системний підхід.

З огляду на це автори посібника переконані, що підготовлений продукт може бути використаний у кризовому та посткризовому середовищі, а методологія ГІСМАОВК застосована як на етапі кризового стану, так і на етапі відновлення України, тобто постконфліктного періоду.

Посібник розроблений на основі практичного досвіду ГІСМАОВК у період 2019-2023 рр. у громадах Дніпропетровської, Донецької (підконтрольних уряду України територій), Запорізької (підконтрольних уряду України територій), Івано-Франківської, Луганської (підконтрольних уряду України територій), Львівської, Харківської (підконтрольних уряду України територій) та Чернівецької областей задля поширення системного підходу до роботи з конфліктами.

Посібник описує методологію роботи експертної ради системи, аналітичної, технічної та посередницької складової ГІСМАОВК. Також він описує приклади конфліктів, регульованих шляхом медіації та фасилітації діалогу.

Мета посібника – поділитися досвідом ГІСМАОВК для можливого впровадження методології системи серед громад на території всієї України.

Теоретична частина посібника ґрунтується на попередніх розробленнях і досвіді всіх складових системи: аналітичної, технічної та посередницької.

Практична частина складається з 11 історій успіху врегульованих конфліктів у громадах, де до 24 лютого 2022 року ефективно впроваджувалася методологія ГІСМАОВК, досягнення сталих результатів у сфері соціальної згуртованості та мирного врегулювання конфліктів.

Пілотний експеримент ГІСМАОВК започаткували на підконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей 2019 року за ініціативи Програми розвитку ООН у межах діяльності Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Станом на травень 2023 року географія присутності ГІСМАОВК розширилася на 8 областей України – Дніпропетровської, Донецької (підконтрольних уряду України територій), Запорізької (підконтрольних уряду України територій), Івано-Франківської, Луганської (підконтрольних уряду України територій), Львівської, Харківської (підконтрольних уряду України територій) та Чернівецької областей.

Нині ГІСМАОВК – це система закритого циклу роботи з конфліктами на всіх його рівнях. Якісну системну роботу з конфліктами в ГІСМАОВК забезпечує нерозривна робота аналітичної, технічної та посередницької складової системи, а також експертно-наглядова рада.

Ознайомитися з текстом посібника можна за посиланням

Думки, зауваження, висновки чи рекомендації, висловлені в цій публікації, належать винятково авторам і не обов’язково відображають офіційну позицію ООН, ПРООН, Європейського Союзу чи Уряду Королівства Нідерландів.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

17:20
793
RSS
Сегіна Оксана
08:29
+1

Вітаю щиро із виходом посібника! Як можна його придбати? 

Я — дитячий лікар, постійно стикаюся з конфліктами.Маю окрім основної освіту юридичну( бакалавр) та диплом з  базового курсу медіаціїї та медіаці у медицині.У нас на Рівненщині не дуже поширений цей метод вирішення конфліктів  Зараз планую створити ГО разом з однодумцями, яке займалося б цією проблематикою… Хотіла б придбати посібник, а  також навчатися на ваших курсах

19:19

Ознайомитися з текстом посібника можна за посиланням.

Сегіна Оксана
20:19

Дякую!

Завантаження...