Що необхідно для проведення діалогів в онлайн режимі?

Що необхідно для проведення діалогів в онлайн режимі?

Онлайн-тренінг "Інструменти ефективної роботи онлайн в умовах COVID-19"  відбувся 25-28 серпня для посередників ГІСМАОВК.  Навичка фасилітації онлайн-зустрічей та діалогів у теперішніх умовах ізоляції,  стає необхідною професійною складовою та визначає успішність спеціалістів різних напрямків роботи. Якщо раніше була можливість провести зустріч "віч навіч", в офісах, чи в кав’ярнях, то під час карантину всі робочі обговорення відбуваються виключно онлайн. 

В результаті навчання 23 посередники ГІСМАОВК  навчались 4 дні онлайн використовувати інструменти роботи онлайн та підвищили свій рівень володіння ними, підвищили свої знання щодо забезпечення безпечного простору під час онлайн зустрічей та навчання, практикували навички командної роботи онлайн, використовуючи інструменти Google диску та онлайн фасилітації, з використанням різноманітних інструментів для організації та фасилітації онлайн зустрічей та навчання (інтерактивні дошки, опитувальники, Zoom конференції, тощо.

Перший день був присвячений привітанням та побудові спільних принципів роботи, визначення та обговоренню особливостей онлайн роботи, переваг та викликів онлайн роботи для посередників, а також презентацією та обговоренням навичок необхідних для ефективної роботи онлайн (вміння працювати самостійно та ініціативність, самомотивація та самоорганізація, комунікаційні навички, сильні навички письмової комунікації, вміння використовувати цифрові інструменти та навчатись використовувати нові, вміння працювати в команді, крос-культурна компетентність, гнучкість, стресостійкість, аналітичні навички). Остання частина першого навчального дня була присвячена правилам онлайн комунікації. Учасники обговорили разом ті виклики, з якими вони стикаються комунікуючи з учасниками своїх онлайн заходів. Для домашньої самостійної роботи учасники отримали завдання створити мапу власної професійної комунікації.

Другий день тренінгу було присвячено співпраці та командній роботі онлайн. Тренінг розпочався зі спільного чек-іну та обговорення домашнього завдання. За результатами мапування власних каналів комунікації учасники зробили висновок, що для різних цільових аудиторій вони використовують різні інструменти і що канали комунікації на сьогоднішній день розширились. Вони також підкреслили, що є важливим чітко комунікувати, які канали комінукації є прийнятними для них, щоб не перевантажувати себе та тих, з ким вони комунікують. Введення в тему командної роботи було зроблено використовуючи вправу на побудову команди «Порахуйте до 30». Під час цієї вправи учасники мали виробити спільну стратегію взаємодії. За результатами вправи учасники вивели принципи ефективної командної роботи. Після цього тренерка презентували принципи командної роботи онлайн.

У другій частині учасникам були представлені інструменти для ефективної командної роботи Google диску та Googlesuite(Jamboard, Google документи, Google презентація, Googlenotes, Googlekeep, Google форми, Google календар), як налаштовувати спільну роботи на Google диску. Учасники виконали практичне завдання, використовуючи дошку Jamboard: працюючи у малих групах учасники створили постери своїх груп, відобразивши унікальність кожного в групі, те, що всіх об’єднує в групі та малюнок, що відображає командну ідентичність. Наприкінці тренінгу учасники були об’єднані у команди та отримали домашнє завдання: кожна команда отримала по 2 виклики онлайн комунікації, вони мали назначити спільну зустріч в Googleкалендарі для обговорення та пошуку рішень цим викликам та створити спільну робочу папку на Googleдиску, спільний робочий документ, в якому вони мали прописати свої командні рішення, використовуючи інструменти спільного редагування.   

День третій було присвячено особливостям проведення онлайн-зустрічей та роботі на платформі Zoom. Тренінг розпочався з обговорення домашнього завдання та результатів командної роботи. Після цього учасники були ознайомлені з основними функціями та налаштування Zoom, разом пройшлись покроково як запланувати та створити конференцію в Zoom. Учасники подивились коротке відео та обговорили як потрібно себе поводити і що потрібно враховувати при проведені зустрічі в Zoom. Результати обговорення фіксувались на дошці Zoom, одночасно презентуючи як працювати з дошкою. Після цього учасникам була презентована дошка Paddletта як з нею працювати. Для практичної роботи учасникам запропонували попрацювати з дошкою Paddlet та зафіксувати переваги та мінуси платформи Zoom. Після практичної роботи тренерка презентували та обговорила з учасники особливості онлайн фасилітації. Під кінець зустрічі учасникам були презентована платформа Mentimeter та її можливості для створення динамічних опитувань та презентацій. Учасникам було запропоновано надати зворотній зв’язок через опитування в menti.  Домашнім завданням для учасників було створення Zoom конференції та організація спільної зустрічі у командах, під час якої вони практикували різні функції в Zoom.

День четвертий було присвячено забезпеченню безпеки та конфеденційності в онлайн роботі та підведенню підсумків 4-денного тренінгу. Тренінговий день розпочався з обговорення командного самостійного завдання та додаткових запитань щодо роботи із Zoom, які виникли під час виконання домашнього завдання. Після цього учасникам були запропоновані навчальні ситуації щодо безпеки онлайн заході, які учасники разом обговорювали. Після цього учасники обмінялись власним досвідом фасилітації діалогів онлайн: 5 учасників та учасниць розповіли про свій, вже існуючій досвід. Підведення підсумків тренінгу відбувалось через створення часової лінію тренінгу на дошці в Padlet та за допомоги індивідуальної рефлексії на дошці Miro. Учасники відповіли на 3 запитання: “Що ви для себе зрозуміли?”, “Що ще крутиться у вас в голові?”, “Якими 3 речами з тренінгу ви зможете використати у професійному та особистому житті?”.

Загалом учасники високо оцінили рівень проведення тренінгу. Серед відгуків учасників з анонімних анкет зворотнього зв’язку:

81.8% учасників оцінили тренінг на відмінно та 18.2% оцінили тренінг як “добре”.

На запитання, що було найбільш корисним, учасники відповіли наступне:

  • Практичні домашні завдання, досвід колег, створення власної конференції в Zoom.
  • Нові та практичні знання.
  • Інструменти, які були використання під час навчання.
  • Вправа на командо утворення.
  • Можливість більше попрацювати у групі.
  • Робота в Zoom, Jambaord, Menti, Padlet.

Деякі з коментарів учасників:

  • “Робота з дошкою Padlet, інформація про різне налаштування Zoom в різних гаджетах. Багато корисного”.
  • “Для мене корисними виявилися всі модулі, але найбільше хотілося б відмітити модуль по роботі в ZOOM”.

Учасники відзначили, що вони будуть використовувати отриманні знання та навички у фасилітації діалогів, медіації, командній роботі, проведення заходів онлайн, в роботі мережі посередників, в роботі з колегами.

Очікування учасників щодо поданої інформації про інструменти дистанційної роботи повністю справдились для 81,8% учасників, частково справдились для 9,1%, не справдились для 9,1%.

Очікування учасників щодо поданої інформації про онлайн фасилітацію повністю справдились у 72,7%, справдились частково у 27,3% учасників.

Деякі з коментарів учасників про головні відкриттям тренінгу:

  • Можливості Zoom платформи.
  • Нові платформи для роботи онлайн.
  • Командотворення в Zoom.
  • “Все було відкриттям”.
  • “Можливість робити руханки онлайн”.
  • “Виявляється он-лайн тренінги можуть бути цікавими, створювати теплу отмосферу серед учасників, активно залучати учасників, майже як в оф-лайні. Можна навіть танцювати разом!”.
  • “Вміння тренерки легко подавати складний матеріал, ще й он-лайн”.

Організатор заходу: Програма ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

11:08
688
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...