Аналітики ГІСМАОВК помітили значне збільшення конфліктів і проблем екологічного характеру на Донеччині та Луганщині

Аналітики ГІСМАОВК помітили значне збільшення конфліктів і проблем екологічного характеру на Донеччині та Луганщині

Як відмічають аналітики системи ГІСМАОВК, з минулого 2020 року, а саме, з періоду введення карантинних обмежень, значно збільшилася кількість повідомлень, які надійшили до цього сайту Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення конфліктів, з питань, що відносяться до сфери екології.

Наприкінці минулого року з приводу цієї ситуації та після рогляду деяких кейсів-напрацювань мережі посередників ГІСМАОВК, наприклад, щодо проблем з водопостачанням в місті Лисичанськ та ін. тематичних, встигли організувати та провести експертні круглі столи разом з різними профільними спеціалістами щоб обговорити загальний стан справ та конкретні відмепінговані на цьому веб-ресурсі ситуації та зрозуміти в якому напрямку рухатися щодо вирішення екологічних питань в громадах. Тому, вирішили зараз опублікувати невеличкий аналітичний звіт на тему "Природокористування, екологія та захист навколишнього середовища", представлений далі по тексту.

Загалом за період роботи з серпня 2019 року до Геоінформаційної Системи Моніторингу, Аналізу, Оцінки та Вирішення Конфліктів надійшло 52 повідомлення, що було класифіковано до категорії проблем/конфліктів: “Природокористування, екології та захисту навколишнього середовища”. Відповідно до класифікації був проведений первинний аналіз повідомлень, який показав системність таких проблем/конфліктів та було виділено 6 підкатегорій.

Відповідно до високих показників надходження повідомлень цієї категорії, командою ГІСМАОВК було прийнято рішення проводити систематичний, щомісячний моніторинг нанесених до системи повідомлень проблем/конфліктів щодо їх зрушень або вирішення.

Станом на 11.01.2021 системний аналіз показав, що за звітній період зрушень або вирішення конфліктних/проблемних ситуацій за напрямом практично не відбулось, в деяких випадках проблема/конфлікт поглибились. Таким чином, станом на 11 січня 2021 року:

Безпритульні тварини (10 повідомлень) — питання в процесі вирішення/вирішено.

Питання стерилізації безпритульних тварин доволі гостро відображається для двох областей. Існуючі методи відлову та вивозу тварин спричиняють у громадах додаткові хвилі конфліктів. Проте, новітні методи стерилізації та повернення тварин в ореол їх постійного проживання в трьох громадах показали позитивні результати та свою ефективність щодо подолання цієї проблеми.

Так приміром, позитивними кейсами можна вважати:

— з  8 квітня 2020 року стартувала “Програма регулювання популяції вуличних тварин на території Новоайдарського району”. Проводиться затримання безпритульних тварин, стерилізація, профілактичне щеплення від сказу, післяопераційна перетримка, чіпування та кліпування тварин з подальшим їх поверненням до ареалу перебування.

— з ІІІ кварталу 2020 “Програма про стерилізацію та чипізацію бездомних тварин, а також про вакцинацію всіх тварин в радіусі 3 км. у випадку виявлення сказу селища Красноріченське”.

Водопостачання/Водовідведення/доступ до питної води (23 повідомлень) — питання актуальні, дії на подолання проводяться.

Дане питання є актуальним і системним для двох областей. Основні причини виникнення конфліктів/проблем:

●зношеність, архітектурна невідповідність забудови систем водопостачання у великих містах та селищах;

●бюджетна неспроможність невеликих громад обслуговувати власну систему водопостачання, навіть за її наявності;

●Зруйнування систем водопостачання в результаті конфлікту на сході України;

●залежність деяких громад (Мілове) від системи водопостачання з боку Російської Федерації.

Позитивними прикладами вирішення проблем водопостачання є:

Започаткування “Проекту реконструкції системи водопостачання та водовідведення м. Маріуполя” та “Інвестиційного проекту з постачання питної водою м Маріуполя» за рахунок отримання кредитних коштів від урядів Європейських країн.

Відповідно даних програм буде проведено:

-модернізацію існуючої системи водопостачання та водовідведення із застосуванням енергозберігаючих технологій для надання якісних послуг мешканцям міста;

-створено в м. Маріуполі сучасний комплекс з очищення та знезараження води для забезпечення населення якісною питною водою.

Також с. Куземівка, Сватівського району, де в 2019 році за рахунок бюджетних коштів була замінена водонапірна башта та в 2020 році проводиться заміна 1,2 км підвідної труби. Проте, вуличний водопровід все ще залишається в незадовільному стані.

Забруднення озер/річок (3 повідомлення) — питання не змінні/криза поглиблена, дій на подолання не проведено.

Питання забруднення, зневоднення водоймів доволі гостро постає для двох областей та може призвести до екологічної кризи. Проте, дій щодо подолання проблеми впродовж 2020 року не проводилось.

Забруднення повітря (6 повідомлень) — питання не змінні/криза поглиблена, дій на подолання не проведено.

Загалом питання забруднення повітря мають системний характер, вони спричинені зношенням системи фільтрації промислових підприємств, невідповідними конструкціями відводу шкідливих речовин, а також низькими штрафами та застарілою системою моніторингу якості повітря з боку держави.

Збереження лісових масивів/зелені насадження (6 повідомлень) — питання не змінні, дій на подолання не проведено.

Здебільшого ці питання стосуються збереження лісового масиву та відповідних норм в законодавстві, збереженню паркових зон та відсутності комунікації влади з населенням щодо висвітлення питань озеленення громад. У зв’язку з масштабними пожежами у Луганській області гострота конфліктів/проблем щодо збереження лісових масивів зростає.

Питання ТПВ (4 повідомлення) — питання актуальні, дії на подолання проводяться.

Дії щодо подолання конфліктів/проблем здебільшого зумовлені приверненням уваги громадських активістів до цих питань, проведенням інформаційних кампаній, плоггінгу.

Проведення системного аналізу проблем/конфліктів: “Природокористування, екології та захисту навколишнього середовища” групою аналітиків ГІСМАОВК надає можливість всім зацікавленим сторонам побачити реальний стан певних конфліктів/проблем, динаміку їх розвитку та позитивні приклади їх врегулювання.

Підготовано групою аналітиків ГІСМАОВК,

станом на 11.01.2021

16:58
320
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...