Діяльність ГІСМАОВК відповідає планам дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»

Діяльність ГІСМАОВК відповідає планам дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2020 року № 1544-р затверджено Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2025 року. Пунктом 3 цього розпорядження доручено обласним державним адміністраціями розробити і затвердити відповідні регіональні плани дій.

Це вже другий Національний план дій, затверджений в нашій державі. Перший план був розрахований на період 2016-2020 років, тому Луганщина вже має великий досвід роботи в даному напрямку. Координатором на регіональному рівні імплементації резолюції 1325 в Луганській області є Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації.

Робота над новим Регіональним планом дій в Луганській області розпочалася ще у листопаді 2020 року. 

Так, протягом листопада-грудня було проведено п’ять семінарів і тренінгів, а також засідання «круглого столу» за участю фахівців та громадських організацій Луганської області. У ході цих заходів було розглянуто механізм ефективної розробки плану, врахування інтересів усіх вразливих груп та напрацьовані пропозиції до проєкту Регіонального плану дій.

Під час одного із таких заходів було запропоновано створити при Обласній координаційній раді Робочу групу, яка б займалася питаннями розробки та впровадження Регіонального плану дій 1325. У грудні ми винесли питання створення Робочої групи на засідання Обласної координаційної ради. Ця ініціатива була підтримана і у січні наказом Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації було затверджено склад Робочої групи та положення. Наразі до складу Робочої групи входять 37 жінок і чоловіків, із яких 12 є представниками громадських і міжнародних організацій.

У січні було сформовано проєкт Регіонального плану дій, який вже двічі члени Робочої групи та дотичних структур отримували для розгляду і надання пропозицій та зауважень. На сьогодні до проєкту плану включені:

  • частина заходів із Національного плану дій, де виконавцями визначено обласні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування;
  • пропозиції, надані членами коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека», мобілізаторками громад, представниками громадських організацій;
  • пропозиції, напрацьовані в ході семінарів, тренінгів, засідання «круглого столу», що відбулися у лютому-грудні 2020 року.

Проєкт плану складається із 5-ти стратегічних цілей та 13-ти оперативних цілей; включає в себе 18 завдань та 73 заходи. Проєкт плану є дуже різнобічним та включає заходи, у першу чергу, у сфері безпеки і оборони, охорони здоров’я, соціальної підтримки, громадського правопорядку. У зв’язку із цим, коло співвиконавців також є дуже широким.

Так, до виконання проєктом плану передбачено залучення 30 різних структур, серед яких департаменти та управління облдержадміністрації і її апарату, правоохоронні органи, структури сектору безпеки і оборони, соціальні установи, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади. До числа співвиконавців включено райдержадміністрації, міські, сільські, селищні ради, військово-цивільні адміністрації області, а також громадські та міжнародні організації.

12 лютого 2021 року на засіданні Робочої групи, яка займається в Луганській області питаннями розробки проєкту Регіонального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325, а також подальшим його впровадженням і моніторингом, від партнерських установ, що співпрацюють з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру, у тому числі й команди Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу та вирішення конфліктів (ГІСМАОВК), були внесені наступні конкретні пропозиції до документу, а саме на засіданні було зазначено наступне:

  • щодо п. 4.3 проєкту документу Регіонального плану.

Працює Геоінформаційна система моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення конфліктів, яка представлена у вигляді публічного ресурсу dialog-ua.org/ та внутрішнього (доступного тільки для фахівців ГІСМАОВК, у вигляді онлайн-кабінетів для роботи і спілкування – мережа аналітиків конфліктів, посередників/медіаторів та радників, які голосують за пріоритетність щодо нашої допомоги по роботі з конфлікт-кейсами через організацію діалогів, експертних круглих столів, юридичну та іншу необхідну допомогу в напрямку вирішення конфліктів). Система зарекомендувала себе, як сучасний корисний інструмент, та досвід її діяльності вже представлявся, як позитивний для інших на кількох публічних форумах різного рівня. Унікальність експерименту в тому, що він дозволяє організувати системну роботу над будь-якими конфліктами та дозволяє вчасно отримувати й прогнозну аналітику також. В цьому році команда ГІСМАОВК планує конференцію та підписання Угод по роботі з конфліктами в громадах з командою ГІСМАОВК, яка складається із фахівців-представників громадського суспільства, які мають поглибленні знання та навички роботи з конфліктами та щодо неконфліктних методів вирішення.

Тому, пропоную висунуто пропозицію - викласти п. 4.3. в такій редакції:

«Інформування населення області про ініціативи, пов'язані з миротворчістю або розв’язанням конфліктів, проблем на регіональному та місцевому рівні.

Впровадження https://dialog-ua.org/  Геоінформаційної системи моніторингу аналізу та вирішення конфліктів (ГІСМАОВК) на обласному та місцевому рівнях».

  • щодо п. 4.4 проєкту документу Регіонального плану.

На 2021 рік планується проведення навчання змішаних груп – представників соцсфери та інклюзивних громадських радників за навчальними програмами по вивченню питань конфліктології та застосування різних методів вирішення конфліктів в громадах та «Школа інклюзивного громадського радника», навчальні блоки яких і теми  будуть пов’язані з трансформацією конфліктів, гендерними та антидискримінаційними аспектами. За підсумками навчань, планується розробка та впровадження ініціатив цих сферах. І ця запланована ПРООН разом з Департаментом соцзахисту населення та ГС «Асоціація організацій осіб з інвалідністю» робота підходить під п. 4.4. Тому, висунуто пропозицію щодо наступного викладення редакції пункту:

«Проведення навчань для фахівців та фахівчинь, відповідальних за інформаційний супровід та зв’язки з громадськістю, облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій територіальних громад, структур сектору безпеки та оборони, правоохоронних та відповідних громадських установ».

  • щодо п. 5.2 проєкту документу Регіонального плану.

Програмою ООН із відновлення та розбудови миру в напрямку підвищення рівня соціальної єдності підтримується мережа «Амбасадори миру», активні члени якої створили вже дві громадські організації ГО «Амбасадори миру» (ndo.lg.ua/places/merezha-ambasadoriv-myru; ndo.lg.ua/places/news/497

ndo.lg.ua/places/news/484та ГО «Лабораторія Розвитку Луганщини» (http://ndo.lg.ua/places/news/484), та займаються цікавими просвітницькими заходами під назвами «Лабораторія Амбасадорів миру: «Трансформація конфліктів» та «Лабораторія толерантності», в основному для молоді, школярів та вчителів навчальних закладів різного рівня та лідерів молодіжних коворкінгів, просторів, молодіжних дебатних студій та всіх бажаючих дорослих з числа вчителів та батьків учнів. Тому, висунуто пропозицію щодо наступного викладення редакції пункту:

«Проведення інформаційних заходів серед здобувачів освіти закладів загальної середньої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) та вищої освіти щодо дій в умовах конфліктів та надзвичайних ситуацій (пожежі, загострення бойових дій, техногенні аварії та інше)».

  • щодо п. 8.3проєкту документу Регіонального плану:

«Розробка і перегляд цільових регіональних та місцевих програм щодо врахування питань попередження і реагування на надзвичайні та безпекові ситуації з врахуванням ґендерно орієнтованого підходу, зокрема, врахування потреб різних категорій населення (людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку, вагітних жінок, жінок з маленькими дітьми інших категорій) із забезпеченням відповідного фінансування заходів». 

Присутніми на засіданні висувалось багато інших цікавих пропозицій, серед них багато виступів було від представниць громадськості та ООН Жінки. У тому числі, зазначалося, що багато справ робиться Робочими групами з питань безпеки та соціальній згуртованості, які колись створювалися в рамках роботи Програми ООН із відновлення та розбудови миру та і зараз ефективно працюють працюють в громадах і заслуговують на реплікацію. 

На засіданні зазначалося, що питаннями аналізу місцевих, регіональних та національних політик та підготовкою рекомендацій щодо використання певних аналітичних досліджень, інструментів та пропозиціями займається Консультативна Рада з питань соціальної єдності при Програмі ООН із відновлення та розбудови миру, яка складається із громадських діячів-аналітиків, які також допомагають Програмі із розробкою, погодженням та впровадженням робочих щорічних планів.

Тому, була висунута пропозиція добавити в виконавці Консультативну Раду з питань соціальної єдності при Програмі ООН із відновлення та розбудови миру та використовувати її аналітичний інструмент для подальшої співпраці по розробці та впровадженню профільних проєктів та програм місцевими та обласними підрозділами виконавчої влади.

Про засідання Робочої групи писали тут:

http://ndo.lg.ua/news/657-speialna-robocha-hrupa-p...та на сторінці Департаменту соціального захисту населення в Фейсбуці: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...

Там же можна побачити і проєкт документу Регіонального плану, пропозиції до якого збираються до 26 лютого 2021 року Департаментом соціального захисту населення Луганської ОДА. 

 

12:55
300
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...